djdamianus4

Która ze struktur białkowych ulega precesowi denaturacji? Podkreśl czynniki, które mogą wywołać denaturację białek. Stężony alkohol etylowy, sól kuchenna, siarczan (V!) miedzi(!!), czad, temperatura 20 stopni C, roztwory kwasów, dwutlenek węgla, chlorek ołowiu. Tłuszcze od innych substancji tłustych odróżniamy za pomocą: a) Próby akr oleinowej, b) próby Trommera, c) Reakcji z wodą bromową, d) Próby Tollensa Przyporządkuj tłuszcze: a) Tristearynian glicerolu, b) Trioleinian glicerolu, c) Tripalmitynian glicerolu Do właściwych grup, uwzględniających pochodzenie, stan skupienia i budowę cząsteczki tłuszczu. TŁUSZCZE: Roślinne: Zwierzęce: Stałe: Ciekłe: Nasycone: Nienasycone: Podaj nazwy cukrów pełniących określoną funkcję. 1. Najpopularniejszy środek słodzący, cukier buraczany lub trzcinow. Nazwa cukru: … 2. Składnik mleka. Nazwa cukru: … 3. Cukier stosowany w piekarnictwie, produkcji tkanin i klejów roślinnych. Nazwa cukru: … 4. Cukier stosowany do produkcji tkanin, papieru, bawełny strzelniczej, główny składnik ścian komórkowych roślin. Nazwa cukru: … 5. Cukier występujący w mięśniach i wątrobie jako materiał zapasowy zwierząt. Nazwa cukru: … 6. Wustępuje w ścianach komórkowych grzybów i pancerzykach stawonogów. Nazwa cukru: …

+0 pkt.
Odpowiedz

Odpowiedzi: 0

Najnowsze pytania w kategorii Chemia

Ładuj więcej