Ania1402
Zagadnienia z biologii proszę o wyjaśnienie: 1. Składniki pokarmy i ich znaczenie dla organizmu 2. Kryteria różnych sposobów odżywiania 3.udział składników odżywczych w wytwarzaniu energii.
1 answer
Ad1)składniki organiczne: Tłuszcze Węglowodany (cukry i skrobia) i błonnik Białka Witaminy składniki nieorganiczne: Woda Składniki mineralne Tłuszcze są źródłem energii.Węglowodany podobnie jak tluszcze stanowią źródło energii.Błonnik jest także istotna częścią odpowiedniej diety. Pomaga on nie tylko w usuwaniu zbędnych wytworów przemiany materii, lecz także zwiększa objętość spożywanego pokarmu co opóźnia jego wędrówkę przez jelita i powoduje iż organizm ma więcej czasu aby wchłonąć wszystkie wartościowe składniki.Białka są podstawowym komponentem, budującym strukturę narządów i tkanek.Witaminy to bardzo potrzebne, organizmowi człowieka złożone związki chemiczne, których nie potrafi wyprodukować sam. Dieta choć składająca się z odpowiedniej ilości białka, wody, węglowodanów i tłuszczy a pozbawiona witam i mikroelementów także doprowadziłaby do śmierci. Nie należy zatem ignorować tego elementu. Rola witamin jest widoczna przede wszystkim podczas reakcji chemicznych przebiegających w naszym organizmie. Nieoceniona jest ich funkcja podczas prawidłowego przebiegu tych procesów, ich działalność w połączeniu z katalizatorami reakcji chemicznych jak również z enzymami. Witaminy są inicjatorem a także regulują przebieg reakcji komórkowych w ten sposób na przykład dostarczają energii potrzebnej w rozkładzie substancji pokarmowych.Zadanie wody: to przede wszystkim transport niezbędnych składników pokarmowych i ich metabolitów do komórek ustrojowych i narządów; funkcja wydalnicza- usuwanie zbędnych produktowi przemiany materii.Właściwości wody: bardzo dobre przewodnictwo do znacznie ułatwia wymianę ciepła; wysoka temperatura parowania. Składniki pokarmowe pełnią różne funkcje w organizmie: białka - budulcową, tłuszcze magazynują, a cukry są zapasem energetycznym. Są jednak jeszcze związki pełniące funkcje regulacyjne, a są to witaminy i sole mineralne. Ad3)Węglowodany to produkty spożywcze głównie pochodzenia roślinnego. Główną ich rolą jest dostarczanie energii, natomiast najważniejszy aspekt dotyczący węglowodanów to ich przyswajalność, a dokładniej to w jaki sposób w jakim czasie organizm czerpie z nich energię.Węglowodany podzielić można na takie które bardzo szybko mogą być przetworzone na paliwo w postaci kalorii oraz takie z których „uwalnianie” energii przebiega stopniowo i znacznie wolniej. Tłuszcze dzieli się ze względu na pochodzenie – na tłuszcze zwierzęce oraz roślinne oraz ze względu na tzw. kwasy tłuszczowe – na nasycone i nienasycone.Tłuszcze należące do grupy nasyconych uznawane są za szkodliwe dla zdrowia. Znajdują się one w serach, wędlinach, maśle czy produktach pełno mlecznych – ich powinniśmy zdecydowanie unikać. Powodują one zmiany miażdżycowe i podnoszą w naszym organizmie poziom złego cholesterolu. Tłuszcze z grupy nienasyconych to tak zwane zdrowe tłuszcze. Występują głównie w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym, słonecznikowym i w orzechach. Ich obecność w naszej diecie jest zdecydowanie pożądana, nie powinno się ich unikać, ponieważ są one źródłem NKKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych) i mają duże znaczenie dla naszego organizmu. Tłuszcze nienasycone nie są wytwarzane przez nasz organizm stąd konieczność dostarczania ich z pożywienia. Ich niedobór objawiać się może zahamowaniem wzrostu czy złym stanem skóry. Również tłuszcze występujące w rybach są dla naszego organizmu bardzo przydatne. Zawierają one nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które chronią nas przed chorobami serca, problemami z układem krążenia a także mogą zapobiegać nowotworom.
kingacmgzs
Najnowsze pytania w kategorii Biologia
Ładuj więcej