malutka274
dlaczego tłuszcze sa niezbędne w organiźmie człowieka? Proszę o szybką odpowiedz ! :(( i w miare krótko ;* z góry dziękuje ;]
Odpowiedzi: 11
tłuszcze są potrzebne aby dodawać energii i zawierają witaminy chyba ;>
karolina10187
a na pytanie "dlaczego witaminy są egzogenne" zna koś odpowiedz ? ;D
malutka274
Tłuszcze są uważane za najbardziej kaloryczne składniki pożywienia i odznaczają się dużymi walorami smakowymi. Są niezbędnym składnikiem pożywienia, jednakże z punktu widzenia zachowania zdrowia ich spożycie wymaga szczególnej kontroli. Według zasad fizjologii żywienia oraz zasad profilaktyki zdrowotnej udział całkowitego tłuszczu powinien stanowić 20 do 30% ogólnej ilości spożywanych kalorii. W żywieniu dzieci i młodzieży oraz zdrowych ludzi dorosłych ciężko pracujących fizycznie tłuszcze powinny dostarczać do 35% ogólnej ilości spożytej energii (kalorii). Niestety, w krajach rozwiniętych, do jakich zaliczamy i Polskę, spożycie tłuszczu jest nadmierne, przekraczające 40% energii. Jest to zjawisko niebezpieczne, gdyż nadmiar tłuszczu w pożywieniu powoduje podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi, zwiększając ryzyko wystąpienia wielu groźnych chorób, takich jak choroby na de miażdżycy (choroba "wieńcowa serca, zawał serca, udar mózgu czy niektóre nowotwory, otyłość, cukrzyca typu II i inne). Tłuszcze jadalne mogą być pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego. Do tłuszczów pochodzenia zwierzęcego zaliczamy m.in. masło, smalec, słoninę, łój, do tłuszczów roślinnych natomiast zaliczane są tłuszcze ciekłe: oliwa z oliwek, olej sojowy, słonecznikowy, arachidowy, rzepakowy (nisko- lub bezemkowy) oraz margaryny produkowane głównie z olejów roślinnych. Od kilku lat na rynku są również spotykane tzw. tłuszcze mieszane (mix), będące połączeniem tłuszczu roślinnego z tłuszczem zwierzęcym. Większość tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, a także olej palmowy i kokosowy, charakteryzuje się dużą zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych (NKT lub z angielskiego SFA), natomiast tłuszcze pochodzenia roślinnego - dużą zawartością kwasów tłuszczowych nienasyconych (NNKT). NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, nie mogą być syntetyzowane w organizmie człowieka i z tego powodu muszą być stale, systematycznie dostarczane z pożywieniem. Biorą one udział w regulacji wielu czynności ustrojowych, a przede "wszystkim zapobiegają rozwojowi miażdżycy poprzez obniżanie poziomu cholesterolu we krwi oraz zmniejszanie agregacji płytek krwi, czyli zdolności "wytwarzania zakrzepów naczyniowych, prowadzących do zawałów. NNKT są niezbędne do syntezy hormonów tkankowych, tzw. prostaglandyn, które odznaczają się różnorodnym i bardzo ważnym działaniem w ustroju człowieka. Nienasycone kwasy tłuszczowe należą do dwóch rodzin: omega 6 i omega 3. Bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega 6 są przede "wszystkim niektóre nasiona roślin oleistych i oleje: kokosowy, słonecznikowy, kukurydziany i sojowy oraz produkowane z nich margaryny. Kwasy omega 6 wykazują korzystne oddziaływanie w odniesieniu do obniżania poziomu tzw. złego cholesterolu, (frakcji LDL). Ponieważ stwierdzono, że wysokie spożycie tych kwasów, oprócz obniżania "złego" cholesterolu może powodować również obniżenie tzw. dobrego cholesterolu, czyli frakcji HDL, spożycie tych kwasów nie powinno przekraczać średnio 7% energii. Pamiętać przy tym należy, że oleje roślinne rodziny omega 6 należy spożywać w postaci surowej nie powinno się na nich smażyć. Głównym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 są niektóre oleje roślinne (rzepakowy i lniany) oraz ryby i ssaki morskie. Kwasy te obniżają przede wszystkim poziom trójglicerydów "w surowicy krwi oraz we frakcji VLDL. Jest to bardzo korzystne zjawisko, gdyż zarówno wysoki poziom trójglicerydów, jak i frakcji VLDL uznawany jest za niezależny czynnik ryzyka miażdżycy, podobnie jak wysoki poziom cholesterolu i frakcji LDL. Ilością skuteczną do hamowania produkcji VLDL jest 2-5 g kwasów tłuszczowych omega 3 w dziennej racji pokarmowej. Stwierdzono, że ta ilość kwasów nie wywiera wpływu na stężenie cholesterolu w surowicy krwi. Spożycie 100-200 g ryb morskich dziennie dostarcza 2 g kwasów tłuszczowych omega 3.
DanceCrys
tłuszcze dostarczają nam energii ;D
lusia260197
Składniki zawierające tłuszcz dostarczają nam potrzebnej energii. Są więc bardzo ważne.
patka11111111111
Witaminy są egzogenne ponieważ organizm nie może ich sam wyprodukować tylko musimy je dostarczyć wraz z pożywieniem ;)
editka93
tłuszcze są niezbędne przy prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka ;p;p
nataqa
niektóre witaminy rozpuszczają się tylko w tłuszczach. witamina A, D, E, K.
weronia87
tłuszcze w czasie gdy brakuje nam węglowodanów i białek są zuzywane, czyli są materiałem zapasowym. Niektóre witaminy rozpuszczają sie w tłuszczach. tłuszcze w olejach reguluja pracę układu pokarmowego człowieka głównie dodawane do sałatek. Tłuszcze są również tkanka ochronnę(tak jakby) ponieważ bronią nasze ciało przed skaleczeni: gdy skaleczymy się wtedy ranimy is ew skóre. myśle że jakoś pomogłem... pozdro :D
szumat
Tluszcze pomagaja w prawidlowym funkcjonowaniu organizmu, sa niezbedne do wytwarzania energii.
Platinumx
Tłuszcz jest niezbędny w organizmie człowieka dla utrzymania jego zdrowia oraz do utrzymania prawidłowej wagi.
asiunia176
Najnowsze pytania w kategorii Biologia
Ładuj więcej