madzia2594
potrzebuję na dziś Rozwiąż równania: (x+1)^3(x^2+2x+1)(x^2+5)=0 (x^2+3x+2)(x^2+1)(x^2-2x-3)=0 (2x^2-x-1)(x+3)=0 (9x^2-16)(4x^2+8)(x^3-8)=0
1 answer
1. (x+1)^3(x^2+2x+1)(x^2+5)=0 (x+1)^3=0 x=-1 x^2+2x+1=0 ∆=b^2-4ac=4-4*1*1=0 x=(-b)/2a=-2/2=-1 x^2+5=0 x^2=-5 sprzeczność zatem mamy pierwiastek dwukrotny x=-1 2. (x^2+3x+2)(x^2+1)(x^2-2x-3)=0 x^2+3x+2=0 ∆=b^2-4ac=9-4*1*2=1 x_1=(-b-√∆)/2a=(-3-1)/2=-2 x_2=(-b+√∆)/2a=(-3+1)/2=-1 x^2+1=0 x^2=-1 sprzeczność x^2-2x-3=0 ∆=b^2-4ac=4-4*1*(-3)=16 x_1=(-b-√∆)/2a=(2-4)/2=-1 x_2=(-b+√∆)/2a=(2+4)/2=3 zatem mamy -1,-2, 3 3. (2x^2-x-1)(x+3)=0 2x^2-x-1=0 ∆=b^2-4ac=1-4*2*(-1)=9 x_1=(-b-√∆)/2a=(1-3)/4=-1/2 x_2=(-b+√∆)/2a=(1+3)/4=1 x+3=0 x=-3 zatem nasze pierwiastki to: -3, -1/2, 1 4. (9x^2-16)(4x^2+8)(x^3-8)=0 9x^2-16=0 9x^2=16 x^2=16/9 x_1=4/3 lub x_2=-4/3 4x^2+8=0 4x^2=-8 sprzeczność x^3-8=0 x^3=8 x=2 zatem pierwiastki to:-4/3, 4/3, 2
gsm25
Najnowsze pytania w kategorii Matematyka
Ładuj więcej