qwe

Rozwiąż podane układy równań metodą podstawiania a) 3x-2y=5 2x-y=4 b) 2x+9y=-9 -3x+3y-4 8x-5y=-1 c) 2x+3y=4 8x-5y=-1

+0 pkt.
Odpowiedz

Odpowiedzi: 4

about 15 years ago

a) 3x-2y=5 2x-y=4 Z drugiego równania wyznaczaym "y", który potem wpiszemy do pierwszego równania, zamiast "y"- jego wartość. Pierwsze przepisujemy. 3x-2y=5 -y = 4 - 2x ------->pomnożymy przez (-1), aby "y" było dodatnie. 3x-2y=5 y= 2x - 4 3x-2(2x - 4)=5 y= 2x - 4 3x-4x+8=5 y= 2x - 4 -x= 5-8 ( mnożymy przez -1) y= 2x - 4 x= 3 y= 2*3-4 x=3 y=2

rozalia80

Expert Odpowiedzi: 3284 0 people got help
about 15 years ago

c) 2x+3y=4 8x-5y=-1 2x= 4-3y 8x-5y= -1 x= 4-3y/2 ( znak / oznacza kreskę ułamkową) 8x-5y = -1 x= 4-3y/2 8 * (4-3y/2) - 5y= -1 x= 4-3y/2 32- 24y/2 - 5y = -1 ( obie strony tego równania pomnożymy przez 2, aby uwolnić się od mianownika) x= 4-3y/2 32 -24y - 10y = -2 x= 4-3y/2 -34y= -2 - 32 x= 4-3y/2 -34y = - 34 x= 4-3y/2 y = 1 -----> teraz za "y" wstawiamy do pierwszego równania) x= 4-3y/2 = 4-3*1/2= 4-3/2= 1/2 x=1/2 y=1 Sprawdzenie: 2x+3y=4 L= 2*1/2 + 3*1=1+3=4 L=P 8x-5y=-1 L= 8*1/2 - 5*1= 4 - 5 = -1 L=P --------------------------- Rozwiązywanie równań metodą podstawiania polega na tym, że zjednego równania wyznaczamy którąś niewiadomą i podstawiamy do drugiego równania. Potem dopiero liczymy wartość drugiej niewiadomej. Zadanie mariiii95 jest niepoprawnie rozwiązane. Nie rozwiązałam zad "b", bo chyba coś jest źle przepisane. Myślę, że po tych wskazówkach samodzielnie rozwiążesz. Jak coś to pisz pod zadaniem, bo do profilu zaglądam rzadko.

rozalia80

Expert Odpowiedzi: 3284 0 people got help
about 15 years ago

a) 3x-2y=5 2x-y=4 Z drugiego równania wyznaczaym "y", który potem wpiszemy do pierwszego równania, zamiast "y"- jego wartość. Pierwsze przepisujemy. 3x-2y=5 -y = 4 - 2x ------->pomnożymy przez (-1), aby "y" było dodatnie. 3x-2y=5 y= 2x - 4 3x-2(2x - 4)=5 y= 2x - 4 3x-4x+8=5 y= 2x - 4 -x= 5-8 ( mnożymy przez -1) y= 2x - 4 x= 3 y= 2*3-4 x=3 y=2 c) 2x+3y=4 8x-5y=-1 2x= 4-3y 8x-5y= -1 x= 4-3y/2 ( znak / oznacza kreskę ułamkową) 8x-5y = -1 x= 4-3y/2 8 * (4-3y/2) - 5y= -1 x= 4-3y/2 32- 24y/2 - 5y = -1 ( obie strony tego równania pomnożymy przez 2, aby uwolnić się od mianownika) x= 4-3y/2 32 -24y - 10y = -2 x= 4-3y/2 -34y= -2 - 32 x= 4-3y/2 -34y = - 34 x= 4-3y/2 y = 1 -----> teraz za "y" wstawiamy do pierwszego równania) x= 4-3y/2 = 4-3*1/2= 4-3/2= 1/2 x=1/2 y=1

borkowa7

Skilled Odpowiedzi: 67 0 people got help
about 15 years ago

pozdrawiam serdecznie :)

loogin2009

Expert Odpowiedzi: 764 0 people got help

Najnowsze pytania w kategorii Matematyka

Ładuj więcej